Rökmaskin bidrar med en dimmig stämning

Hur är det egentligen med rökmaskiner nu för tiden? Är det lika populärt på dansgolv som förr?

Alla som någonsin har varit på ett dansgolv känner nog till doften av en rökmaskin. Den där dimman som sprutas ut ur en svart låda nere vid golvet och plötsligt blir allt ännu dimmigare än vad alkoholen har kunnat frambringa. Personligen kopplar jag nog rökmaskiner till lite mer tveksamma uteställen men framförallt till högstadiediscon. De gånger jag numera är på ett ställe där en rökmaskin är en del av sceneriet blir jag nästan lite nostalgisk och tänker tillbaka på skoldiscona från förr, som kunde se ut som detta Youtube-klipp jag hittade.

För att sen en tendens i detta tror jag att rökmaskinerna har blivit mindre populära på senare år och är egentligen inget som efterfrågas hos de allra flesta på dansgolv. Men det finns ändå entusiaster som tycker att det hör till stämningen, men min känsla är att de ändå bli färre.

Söker man runt efter rökmaskin så finns det ändå många återförsäljare av dessa runt om på internet. Jag har en teori om att det snarare har blivit en trend i idrottssammanhang att använda sig av rökmaskiner. Jag tänker vid till exempel ishockey- eller innebandymatcher, när lagen gör entré på planen. Då är det ofta väldigt effektfullt med en ordentlig rökmaskin som pyr ut en massa rök framför spelarna när de springer in. Där tror jag att trenden just nu ligger bland rökmaskinerna, att de framförallt används i det syftet.

Ett exempel på där rökmaskiner används på ett snyggt sätt vid idrottslags intron ser ni på den här filmen. Det är bandylaget Villa Lidköping som gör entré i hemmahallen inför en dimma framkallad av rökmaskiner. En syn som är mycket vanlig i idrottssammanhang.

Men samtidigt kommer de förmodligen vara ett stående inslag på dansgolven även i framtiden och som det allra mest går det där oftast i cykler. Snart är det säkert väldigt populärt även på lite finare uteställen att fylla dansgolvet med rök igen. Och då kommer jag stå där och hoppa och dansa och framförallt minnas tillbaka till högstadiediscots rökmaskier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *