Kommer Apple Watch ta över marknaden för klockor?

På tisdagens keynote presenterade Apple två nya telefoner, men den kanske största nyheten av klockan Apple Watch.

Apples två nya versioner av iPhone får namnen iPhone 6 och iPhone 6 Plus och båda har en betydligt större skärm än föregångaren iPhone 5S. iPhone 6 får en skärm på 4,7 tum, medan iPhone 6 Plus kommer ha en skärm på 5,5 tum, att jämföra med tidigare 4,0 tum. Denna betydliga ökning av skärmstorleken var också den största nyheten i samband med presentationen av dessa och från och med nästa vecka kommer telefonerna att börja säljas i USA. Till Sverige kommer de båda nya iPhone i slutet av september.

Apple Watch Edition

One more thing – Apple Watch

Men den stora nyheten på tisdagen var givetvis Apple Watch, det som kallades för Apples största presentation på 10 år. Apple tar nu klivet in på en helt ny marknad och givetvis går det inte obemärkt förbi någonstans. Apple Watch är en klocka som tillsammans med din iPhone kommer kunna ge dig som användare flera nya funktioner. Klockan kommer i två storlekar, 38 mm och 42 mm hög, samt tre utföranden; Apple Watch; Apple Watch Sport; och Apple Watch Edition. Den sistnämnda är den mest exklusiva av de tre och kommer med 18 karats guld.

Kommunikation är essensen när det kommer till Apple Watch. Med många smarta funktioner kommer du kunna kommunicera med din omvärld på ett mycket smidigare och enklare sätt än tidigare och låta känslorna tala via din handled. Det går att diktera meddelanden via Siri eller sända ett förvalt meddelande för att svara på iMessage. Det går också att rita eller skicka en animerad emoji och dessutom använda klockan som en form av Walkie Talkie.

Apple Watch Sport kommer med ett armband i gummi och riktar sig mot den aktiva och hälsosamma användaren. Den är mer stöttålig och använder smarta sensorer för att mäta din kropps aktivitet och hälsa. Däremot saknas inbygdd GPS och därför kommer klockan att behöva förlita sig på funktionen i iPhone, vilket kan ses som en brist för den som använder klockan för att mäta och analysera sin joggingtur.

Apple Watch Sport

Försäljning under 2015

Fortfarande är dock mycket oklart när det gäller Apple Watch och mer detaljer kommer att släppas senare under året, till exempel frågor kring prestanda och batteritid. Det som sades på tisdagen var att Apple Watch kommer att släppas till försäljning i början av 2015 och kommer i USA att kosta 349 dollar, vilket är cirka 2 500 kr. Räkna dock med att det svenska priset blir högre.

Så vad säger ni, blir ni sugna på en Apple Watch? Tror ni att den kommer fylla era behov, både vad det gäller som en vanlig armbandsklocka och som den smarta hjälpredan för det motionerande livet? Eller satsar ni hellre på klockor från etablerade märken, som Certina, Diesel eller Michael Kors?

Diskutera gärna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *